Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί τις περισσότερες φορές την τελευταία επιλογή ενός ζευγαριού για την απόκτηση παιδιών. Μπορεί λοιπόν μέσω αυτής της ιατρικής διαδικασίας να δίνεται ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα γονιμότητας και επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, ωστόσο αποτελεί μια ιατρική διαδικασία που αξιολογείται ως εξαιρετικά στρεσογόνα. Πριν από μια εξωσωματική τα περισσότερα ζευγάρια έχουν ήδη συγκεντρώσει αρνητικά φορτισμένο ψυχολογικό φορτίο από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες τεκνοποίησης, είτε αυτές είναι προϊόν προσπάθειας φυσικής σύλληψης, είτε είναι αποτέλεσμα προγενέστερων ανεπιτυχών εξωσωματικών γονιμοποιήσεων. Αυτό το φορτίο σε συνδυασμό με τα διαφορετικά βιώματα και τις μοναδικές αντιλήψεις καθενός είναι η αιτία που η εμπειρία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μοναδική για τον καθένα.
Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το άγχος που σχετίζεται με την εξωσωματική γονιμοποίηση αυξομειώνεται ανάλογα με το στάδιο της θεραπείας. Στο 1ο στάδιο, τα υπογόνιμα ζευγάρια βρίσκονται αντιμέτωπα με μια άγνωστη ιατρική διαδικασία, καθώς καλούνται να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Το διάστημα αναμονής μεταξύ της εμβρυομεταφοράς και της λήψης αίματος για την πρώτη β-χοριακή αποτελεί την πιο στρεσογόνο περίοδο για το ζευγάρι και ειδικά για τη γυναίκα. Ο πρώτος κύκλος αυτής της διαδικασίας προϋποθέτει τη συμπλήρωση μιας σειράς από διαδοχικά βήματα. Αυτά εν συντομία είναι η αρχική παρακολούθηση, η ωοληψία, η γονιμοποίηση, η εμβρυο-μεταφορά και η περίοδος αναμονής για τα αποτελέσματα και τα τεστ εγκυμοσύνης.
Όσοι από εσάς σκέφτεστε να ακολουθήσετε τη διαδικασία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης, καλό θα είναι να προετοιμάσετε το εαυτό σας όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά για όσα θα ακολουθήσουν. Αρχικά, πολύ σημαντικό είναι να βρείτε ένα γιατρό ο οποίος σας καλύπτει σε όλα τα επίπεδα. Ένας γιατρός που είναι εξαιρετικός στη δουλειά του αλλά του λείπει η ενσυναίσθηση, ίσως να μην είναι ο ιδανικός για εσάς. Επισκεφθείτε λοιπόν αρκετούς γιατρούς μέχρι να βρείτε εκείνον που σας ταιριάζει. Μη διστάζετε να του εκφράζετε όλες σας τις απορίες και τις ανησυχίες καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Συζητήστε μαζί του για να βρείτε ποιο πρωτόκολλο είναι το ιδανικότερο για εσάς. Συμμετέχοντας σε τόσο σημαντικές αποφάσεις θα αισθανθείτε ότι έχετε και εσείς λόγο και έλεγχο στην όλη διαδικασία, κάτι που θα σας γεμίσει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Πριν αποφασίσετε ποια μέθοδο ή πρωτόκολλο θα χρησιμοποιήσετε φροντίστε να έχετε αποκτήσει μια σφαιρική άποψη των πραγμάτων. Ίσως να σας έκανε καλό να συζητήσετε με άλλες γυναίκες που έχουν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση, ωστόσο δε πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε γυναίκα έχει μια διαφορετική αντίληψη της όλης διαδικασίας. Δε πρέπει λοιπόν να φοβηθείτε από μια αρνητική εμπειρία ή να ενθουσιαστείτε από μια θετική γνώμη. Αν αποφασίσετε ωστόσο να κάνετε την εξωσωματική θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα να μπορέσετε να συζητάτε τις εμπειρίες σας με άλλες γυναίκες που μπορούν να σας καταλάβουν.
Διεκπεραιώστε ότι σας προκαλεί πρόσθετο στρες, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες σας πριν την έναρξη των διαδικασιών της εξωσωματικής. Αν για παράδειγμα έχετε μια μετακόμιση ή πρέπει να παραδώσετε ένα δύσκολο project στη δουλειά σας ολοκληρώστε αυτές τις υποχρεώσεις και κατόπιν ξεκινήστε τη διαδικασία της εξωσωματικής. Καλό θα ήταν να έρθετε σε συνεννόηση με το περιβάλλον σας για το πώς πρέπει να σας αντιμετωπίζουν αυτή τη περίοδο. Κάποια ζευγάρια επιζητούν την υποστήριξη του περιβάλλοντός τους ενώ άλλα δε θέλουν ο κύκλος τους να αναφέρεται στη δυσκολία σύλληψης που αντιμετωπίζουν.
Συσφίξτε τη σχέση σας με το σύντροφο και το κοντινό σας περιβάλλον. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι στη διαδικασία της εξωσωματικής δεν είστε μόνοι σας. Μαζί σας αγωνιά. καρδιοχτυπά και ελπίζει και άλλος ένας άνθρωπος, ο σύντροφός σας. Μην τον αποκλείετε από τις αποφάσεις και από τις σκέψεις σας. Η θέση του είναι δίπλα σας, να στηρίζει ο ένας τον άλλο όποτε υπάρχει η ανάγκη και να μοιράζεστε το ψυχολογικό βάρος που μπορεί να προκύψει από την όλη διαδικασία.
Προετοιμάστε τον εαυτό σας για κάθε ενδεχόμενο. Μια θετική έκβαση της εξωσωματικής είναι αυτονόητο ότι θα έχει θετική επίδραση στη διάθεση και στη ψυχολογία σας. Καλό θα ήταν όμως να έχετε στο μυαλό σας ότι πιθανότητα αποτυχίας υπάρχει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Αυτή η σκέψη δε χρειάζεται να γίνει ανασταλτικός παράγοντας για μια θετική στάση απέναντι στην όλη διαδικασία, αλλά πρέπει να υπάρχει σαν ενδεχόμενο στο μυαλό σας.
Τέλος, στις χώρες του εξωτερικού δε νοείται να ξεκινήσει μια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς το ζευγάρι να έχει δίπλα του σε κάθε του βήμα εκτός από το γιατρό του και έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Αν κάτι τέτοιο δε παρέχεται από τη κλινική που συνεργάζεται ο γιατρός σας σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ειδικό που θα μπορέσει να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την όλη διαδικασία με μεγαλύτερη ευκολία.